När vi på Må Bra-Kliniken får kunder som klagar på att de vaknar upp varje natt frågar vi alltid vilken tid det händer. Ett mycket vanligt återkommande svar är att det är någon gång mellan kl 1-3 på natten. Är du en av dem som sällan får sova en hel natt?

Våra vanebundna organ

Som vi sett i tidigare inlägg så fungerar kroppen mycket rytmiskt och har ett cirkadiskt schema. Våra organ är mycket vanebundna och arbetar specifikt vid olika delar av dygnet.

Det är därför vissa åkommor återkommer varje tid varje dygn – hunger, illamående, trötthet, frusenhet osv. Vi kan få större förståelse för varför vi får dessa problem om vi känner till när de olika organen har sin optimala tid och så få indikationer på vilka organ som kan behöva hjälp och stöd.

Organet som får dig att vakna på natten

Så vilket organ är det nu då som spökar mitt i varenda natt?

Organet som har sin optimala tid kl. 1-3 på natten är – levern!

Därför väcker din lever dig

Din lever vill berätta något för dig, den vill varna dig och den försöker med detta medan den är som mest aktiv. Denna cirkadiska rytm finns hos alla människor, så varför vaknar inte alla människor mitt i natten av denna orsak? Skälet till att din kropp väcks upp vid den tiden är att något inte riktigt fungerar som det ska med leverrengöringen som sker då, den får arbeta extra hårt. Några vanliga orsaker är:

 • För stort sockerintag (fruktos)
 • För stort alkoholintag
 • För mycket stress
 • För mycket ouppklarad ilska
 • Parasiter i levern
 • Gallstenar (till följd av att din galla inte kan bryta ner fetter)

Andra symptom, på att din lever behöver hjälp och stöd kan, förutom att du ofta vaknar kl 1-3 på natten, vara:

 • Huvudvärk
 • Inre ilska och/eller explosiva raseriutbrott
 • Frustration
 • Högt blodtryck
 • PMS
 • Matsmältningsbesvär
 • Irritation
 • Rödaktig i ansiktet
 • Förstoppning
 • Svullen mage och gaser
 • Svårigheter att gå ner i vikt
 • Trötthet
 • Svettningar
 • Rosacea
 • Ingen eller dålig aptit

Så får du ordning på din lever (och kan börja sova hela nätter utan att vakna upp):

Detox

Detoxen kan gå till på flera sätt och alla delar kan behövas.

Kosten:

För ett litet tag kanske du behöver vara extra strikt.

 • Dra ner på kaffet, kanske till en början kör en vecka helt utan kaffe. Byt ut mot grönt te, maté eller cikoriate.
 • Dra ner intaget av alkohol. I början av detoxen undvik alkohol helt i kanske 1-2 veckor.
 • Dra ner på socker (särskilt sockerarter med mycket fruktos). Under detoxen kan det vara bra om du slutar mer eller mindre helt med socker (frukt är ok)
 • Fortsätt, som du säkert redan gör, att äta mycket grönsaker, i synnerhet gröna blad. Under detoxen kan du lägga lite extra krut på att gröna sallader och gröna smoothies och juicer. Tillför gärna lite bittra blad för att stödja matsmältningen.
 • Ät din sista måltid en bra stund innan du går och lägger dig och låt middagen vara mycket lätt. Och småät inte precis innan läggdags.
Örter och Tillskott

Det finns många örter som hjälper till att rena kroppen, bland annat levern.
Dessutom är det mycket vanligt att det finns parasiter i levern (och andra delar av kroppen) och för att döda dessa behövs också örter. Vi rekommenderar följande:

 • UltraClearPlus pH är bland det vanligaste tillskottet som vi rekommenderar att man tar till en detox för att ge kroppen bra stöd
 • UltraDetox och UltraBalans är två Detox tillskott från Holistic som vi har mycket bra erfarenhet kring. Den har både lever och gall stimulerande örter men är även oerhört effektiv i att döda parasiter
 • CurcuminPlus: Gurkmeja hjälper till att öka Glutation som hjälper till med leverens rening

5 Bra livsmedel att äta under leverdetoxen:

 1. Vitlök hjälper till att aktivera leverenzymer
 2. Rödbetor hjälper bland annat till att aktivera leverenzymer
 3. Broccoligroddar innehåller mycket glutation som stödjer både fas 1 och 2 av leverns rengöring. Innehåller även indol-3-carbinol som hjälper levern att bli av med för mycket hormoner.
 4. Fermenterad mat: Surkål, kimchi, kombucha. Mår din tarm bra så ger du din lever mycket bättre möjligheter till att må bra och kunna rena sig.
 5. Kronärtskockor: är släkt till den kända Mariatisteln och hjälper också till med leverrengöring. Går att både äta men också dricka te av torkade kronärtskockar eller ta extrakt.

Den bästa tiden är nu

Och då menar vi verkligen NU! För våren är den bästa tiden att inte bara vårstäda hemmet utan även detoxa, städa i, din kropp. Och visste du att enligt kinesisk medicin så har även levern koppling till våren? Kanske ligger det något i att vi inom näringsmedicin ofta rekommenderar en rengöring nu på våren.

Vill du ha mer hjälp att ta reda på din kropps hälsostatus och individuellt anpassade råd rekommenderar vi dig att göra en konsultation på vår klinik eller en telefonkonsultation för att du ska kunna må bra som möjligt i vår.

Önskar dig allt gott och en härlig vårdetox!
Amanda M

Visste du att det finns ett sätt som nästan garanterar att du kommer kunna gå ner de där extra irriterande kilona som du inte lyckats träna eller dieta bort.*
Det är helt naturligt, har inga negativa bieffekter och är dessutom helt gratis.
Det kräver dock självbehärskning och regelbundenhet.
Kuren vi rekommenderar är - goda nätters sömn! (Märk väl: inte ”EN god natts sömn”.

Vad har hänt med sömnen idag?

Allt fler har omedvetet blivit nattmänniskor och påstår att de inte är några morgonmänniskor - att det skulle vara mer naturligt för dem att vara uppe på natten. Vissa påstår att de är morgonpersoner och inte nattugglor. Men sömnproblem är ingen personlighetstyp. Och sömnbehovet är någorlunda lika för alla människor (med små skillnader), vi behöver sova när det är mörkt och vara vakna när det är ljust.

Forskare har upptäckt att under det senaste decenniet har vi fått 4 minuter mindre sömn per år. Fyra minuter låter kanske inte mycket, men på 10 år sover vi 40 alltså minuter mindre.

Men vår arbetsdag börjar fortfarande samma tid som för 10 år sedan… och allt fler känner sig tröttare på morgonen - vilket inte är naturligt.

Allt fler sitter med sina mobiltelefoner, plattor, framför tv- och datorskärmar långt in till sena kvällen. Förståeligt för det är här tiden vi har för oss själva, skriva mejl, läsa, kolla på tv-serier, filmer, internetshoppa. 

Att sitta på kvällarna med datorer, tablets och telefoner har negativ effekt på vår sömn och vår cirkadiska rytm

Att sitta på kvällarna med datorer, tablets och telefoner har negativ effekt på vår sömn och vår cirkadiska rytm

Det som händer i kroppen

Sömnbrist förändrar ämnesomsättningen vilket gör det näst intill omöjligt att gå ner i vikt.
Då den bl.a. minskar basalförbränningen som är den energi som kroppen använder under dagen bara för kunna fungera. Så har den inte fått tillräckligt med vila så tror kroppen att den behöver spara på så mycket energi som den möjligen kan. Så oberoende av vad för aktiviteter du gör under dagen så förbränner inte kroppen tillräckligt med kalorier och viktnedgång blir alltså inte prioriterad.

Eftersom kroppen förbränner mindre energi börjar den sukta och längta efter stärkelserik, sötsaker och snacks för att ge sig själv energikickar. Och det är någorlunda förståeligt då kroppen tror att den behöver mer energi för den inte får den vila som den egentligen så väldigt gärna vill ha och behöver.

Men mer än så - brist på sömn och vila leder till att kroppen har ännu svårare att processa och ta hand om sockret som den får i sig.

Effekterna av insulinresistens kan märkas av efter enbart 5 dagar av bristande sömn.
Något som två sovmorgnar på helgen tyvärr inte kan få gjort ogjort.

- Läs mer: Så blir du fri från dina sömnproblem - utan sömnmedicin

Anti-inflammatoriska sömnen

Märker du att du väger lite mer på morgonen än på kvällen innan du la dig? Detta kan bero på inflammatoriska processer som börjat ske i kroppen. 

Men goda nätters sömn kan hjälpa kroppen att häva inflammationerna och på det viset kommer du även kunna gå ner i vikt.

Du som lider av kronisk smärta, är i riskzonen att få hjärt- och kärlproblem - behöver troligen mer sömn än du kanske tror, eftersom när vi minskar på sömnen ökar inflammation i kroppen.

Social Jetlag

Forskare har kommit på en ny term: Social Jetlag. Detta är när du sover ikapp förlorad sömn på helgerna. Det betyder att vårt sociala, sömn- och jobb chema inte är synkroniserade. Så sover vi ut på helgen för att sen gå upp tidigt på morgonen och stanna uppe sent på kvällarna under vardagarna är det som att vi tvingar vår kropp att på måndag flyga flera 100 mil österut för att sedan på fredag göra en weekend flera 100 mil västerut. Det är det som kallas för social jetlag.

Jetlag som många av oss sydostasien-älskande svenskar känner till gör att man känner sig groggy och trött. Vid frekventa förföyttningar mellan olika tidszoner blir man också lättare sjuk i förkylningar och influensor. Men jetlag kan även orsaka att vi får matsmältningsproblem och många blir förstoppade, för att nämna några få saker. Detta orsakar viktuppgång. 

Vid en vanlig jetlag återställer sig kroppen ändå relativt snabbt. Detta händer inte vid social jetlag om den återkommer helg efter helg. Kroppen får aldrig tid till att återställa sig till sin rätta "tidszon", eller dygnsrytm.

Personer med social jetlag som dessutom är lite överviktiga ligger i risken för att utveckla metabolt syndrom och diabetes typ 2 visar den senaste forskningen..

 BMI sömn

De som redan är överviktiga och förskjuter/minskar på nattsömnen på grund av social jetlag ökar risken för fetma och typ 2 diabetes

Forskning visar också att sova ikapp tiden på helgen tyvärr inte ger den kvalitativa sömnen som du är så beroende av att få på regelbunden basis.

Att sova in på helgerna hjälper tyvärr inte kroppen - istället visar forskning att det leder till social jetlag som kan orsaka viktproblem

Att sova in på helgerna hjälper tyvärr inte kroppen - istället visar forskning att det leder till social jetlag som kan orsaka viktproblem

Förändra ditt liv med ett mål redan idag

Bestäm dig för en bra tid till att gå och lägga dig och håll dig till denna tiden - hela veckan. Detta är för de allra flesta runt kl 10. För vissa redan vid kl 9 men sällan senare än 10.30. Vid denna tiden (om man gått upp vid en bra tid och om du fått tillräckligt med dagsljus under dagen) kommer din kropp att naturligt vilja somna (kanske inte med en gång, men efter ett tag då kroppen kommit in i det här schemat kommer det kännas mer naturligt). Stannar du uppe längre än så har du missat sömntåget och du får nästa energikick som kickar igång vid 11 tiden.

- Läs mer: 15 sätt att på egen hand förbättra din sömn på

Att ha en bra sömnrutin är bland det viktigaste du kan göra för att må bra och dessutom gå ner i vikt

Att ha en bra sömnrutin är bland det viktigaste du kan göra för att må bra och dessutom gå ner i vikt

Förändra ditt liv redan idag du med - gå och lägg dig tidigt så kanske du kan uppfylla en dröm många har - att gå ner i vikt genom att knappt göra någonting. Vila dig i form!

Nu över till dig, hur har du gjort för att kunna bli av med social jetlag och få i ordning en bra sömnrutin? Vilka hälsoeffekter har du märkt av detta?

Med kärlek
Amanda Majava

ps. Scrolla lite längre ner så får du se en liten kort film som förklarar det här med social jetlag.

*Vi menar inte på något sätt att man kan skippa en hälsosam diet och strunta i träning. Det är likväl viktigt för att gå ner i vikt, behålla en hälsosam vikt och må bra i övrigt. Men sömnen är en av de viktigaste grundpelarna i att gå ner i vikt och må bra och det är oftast den det talas alldeles för lite om.

För den vetgirige:

Change your shceule, Change Your life - Dr Suhas Kshirsagar

Impact of sleep debt on metabolic and endocrine function. - Spiegel K, Leproult R, Van Cauter E.

Social Jetlag and Obesity - Roenneberg, Karla V. Allebrandt, Martha Merrow, CélineVetter

Biological Clocks: Who in This Place Set Up a Sundial? - Russell G.Foster

The association between sleep duration, body mass index and metabolic measures in the Hordaland Health Study - BJØRN BJORVATN, INA MARIE SAGEN, NICOLAS ØYANE, SIRI WAAGE, ARNE FETVEIT, STÅLE PALLESEN, REIDUN URSIN

Förra veckan fick vi klart och tydligt reda på vad det egentligen är för något som gör socker farligt. Det handlar i första hand inte om risken för hål i tänderna eller en blodsockerhöjning på grund av glukoset. Detta är givetvis inte bra, men den största faran som tyvärr inte talas lika ofta om är fruktosens dåliga inverkan på vår lever. Det är på grund av för mycket fruktos i förhållande till vad levern klarar av som gör att vi får fettlever, som senare leder till oönskat kroppsfett, syndrom x eller metabolt syndrom som leder till diabetes och andra följd sjukdomar.

Fruktos är inte att leka med. Och vi fick också lära oss om de vanligaste och farligaste källorna till fruktos – Sackaros (vanligt bordssocker) som innehåller 50% fruktos och stärkelsesirap som innehåller 55% fruktos. Vi fick också reda på i vilken form fruktosen i frukt kan vara skadlig för oss och när den är mer eller mindre ofarlig.

Men kanske undviker du liksom jag det mesta raffinerade sockret och så mycket som möjligt av processad mat som kan innehålla stärkelsesirap. Då är vi väl på den säkra sidan? Att baka sockerfria kakor med de så kallat hälsosamma sötningsmedlen kan väl inte skada? Kanske gör du liksom jag har gjort; försökt hitta sötningsmedel som har lågt GI värde - för då är de väl helt ok? Eller?

Låt oss se.

Sockerfritt

Ofta står det "Sockerfritt" på produkterna . Det säljer och företagen tjänar pengar. Konsumenter börjar inse att socker kan vara en bidragande orsak till den ohälsa de upplever. Precis som glutenfria etiketter nu för tiden säljer som smör i solsken dras många även till de produkter som påstås vara sockerfria.

Vad brukar man ersätta med socker? Är sockerfritt alltid bättre?

Bland det vanligaste man ersätter socker med är sockeralkoholer och icke energigivande sötningsmedel (i vanligt tal bara sötningsmedel). Låt oss ta en närmre titt på dessa två grupper

Sockeralkoholer

Erytritol, Maltitol, Sorbitol, Xylitol, Laktitol, Mannitol och Polyglycitolsirap är exempel på sockeralkoholer.

De förekommer naturligt men det är en alltför kostsam process att utvinna att man nu tillverkar dessa kemiskt, utvunna ur naturliga sockerarter.

Erytritol är ett undantag då denna tillverkas naturligt genom en fermentation av glukos (oftast verkar majsstärkelse användas till detta).

Artificiella Sötningsmedel - eller: icke energigivande sötningsmedel

Acesulfamkalium, advantam, aspartam (inte helt energifri), Cyklamat, neohesperidindihydrochalcon, neotam, sackarin, steviolglykosider, sukralos och taumatin är sötningsmedel som inte ger energi.

Samtliga dessa sötningsmedel är sötare än vanligt socker och enbart 3 av dem framställs på naturlig väg, varav den mest kända troligen är steviolglykosider som framställs från stevia-växten.

Är sockeralkoholer och de andra sötningsmedlen säkra och hälsosamma?

Kort sagt – man vet inte. Det finns studier som visar på att de är helt säkra och det är därför de är tillåtna. Men vad som är tillåtet i vissa delar av världen är inte tillåtet på andra… Tolkas forskningen olika?

Det finns mycket forskning som behövs göra på detta område. Det är i nuläget inte alls helt klart hur sötningsmedel och sockeralkoholer påverkar vår bakterieflora till exempel.

Hälsofaror med artificiella sötningsmedel

Det kommer helt tiden upp nya forskningsrapporter och det är svårt för alla att hålla sig uppdaterade. En inte allt för gammal forskning visar att sukralos kan öka risken för cancertumörer. 

Att sukralos och aspartam kan orsaka viktökning, öka risken för diabetes, högt blodtryck och hjärtproblem är andra tråkiga nyheter som visat sig i andra nyligen gjorda studier. 

Aspartam är en av de mest använda och av de stora företagen så lobbas det mycket för att allmänheten ska tro att den är säker. Men det finns många studier som visar på det motsatta.

Hälsofaror med Sockeralkoholer

Sockeralkoholerna må vara mindre söta än vanligt socker men ger (förutom erytritol) energi som vanligt socker. De tas upp mycket långsamt och till viss del inte heller fullständigt vilket kan leda till att vatten hålls kvar i tarmen. Därför får man vid för stor förtäring av vissa sockeralkoholer diarré. 

Det finns fortfarande inte tillräckligt med forskning för att veta vad som är säkert. Och långt från alla sockeralkoholer är säkra eller hälsosamma.

Erytritol

Fruktos 0% | GI 1

Kan inte tas upp eller hanteras helt av kroppen. Istället går den ut i blodet för att sedan åka ut via urinen.

Xylitol

Fruktos 0% | GI 12

Xylitol har bra rykte om sig att vara säkert. Detta för att levern omvandlar xylitol till glukos. 

De naturliga sötningsmedlen

Nu över till de som i hälsokretsar oftast anses vara de bättre alternativen. De som vi tycker är naturliga. Är de verkligen naturliga? Är de verkligen bra för oss? Låt oss se.

Det finns många sorters så kallade naturliga sockersorter

Rör- eller Betsocker

Fruktos 50 % | GI# 60

Vi pratade en hel del om detta i föregående artikel och detta är inte något som anses som ett hälsosammare alternativ. Men kanske är det det? Det svarar jag på sist i artikeln.
Kort sagt så innehåller den lika mycket fruktos som glukos. Ger stor belastning på levern på grund av hög andel fruktos samt ger mycket energi. På grund av den process som socker måste genomgå har all näring i form av fibrer, vitaminer, mineraler som naturligt finns i betan eller sockerröret försvunnit. Det är tomma kalorier. 

Kokossocker

Fruktos 50% | GI 54

Kokossocker är mycket likt vanligt socker, men skillnaden är att kokossocker har kvar näringsämnen som järn, zink, kalcium, selen samt antioxidanter, fettsyror och inulin. Detta för att den är mindre raffinerad än vanligt socker. Inulinet saktar ner glukosupptaget och är skälet till att kokossocker har lägre GI än vanligt socker som inte innehåller något alls. Men näringsämnen som tillkommer rättfärdigar inte att man äter för mycket kokossocker. 

Kokossocker är alltså bara aaaningens bättre än vanligt bordssocker. 

Rå opastöriserad Honung

4g socker per tsk | GI 30 | 40% fruktos 30% Glukos

Honung har använts i århundranden och uppskattats för dess sötma och dess medicinska egenskaper, särskilt för de antibakteriella egenskaperna.
Honung är mycket sött och kan användas i mindre mängd. 

Dess näring kan skifta lite beroende på vilken sorts nektar som använts av bina. Men generellt kan sägas att den innehåller aminosyror, antioxidanter, enzymer, mineraler och vitaminer. Särskilt intressant är innehållet av enzymer som bina tillsätter i honungen – dessa enzymer gör det lättare för kroppen att kunna hantera honungen. Detta i kontrast till vitt socker där kroppen måste ta av sina egna enzymresurser för att kunna hantera den.

Honung låter toppen, eller hur? Men märk väl, det är bara när den är rå. Köper du en processad honung försvinner dessa fina egenskaper och kvar är … socker. Tyvärr hittas inte rå honung i vanliga livsmedelsbutiker men kan köpas hos en del lokala biodlare. Priset är dyrare – men sen ska ju ändå honung bara användas med måtta ändå och då skadar det inte utan gör bara nytta. Kom ihåg dock att inte baka med din råa honung – det känns lite onödigt att förvandla den råa till o-rå ? Dock kan du ha den i lite ljummet vatten och teer.

honung

Lönnsirap

12 g socker per msk | Fruktos 40% | GI 54

Hemma hos oss är Lönnsirap en ständig råvara i kylskåpet. Kanske är det den där idylliska utopi-känslan när man tänker på hur Laura Ingalls familj i ”Lilla huset i stora skogen” åkte hem till farfar för att äta säsongens första utvunna Lönnsirap som vi smakar när vi har Lönnsirap på våra måndagspannkakor

Processen att utvinna Lönnsirap är en relativt enkel och okomplicerad metod som inte involverar förädling eller kemikalier. 

Lönnsirap innehåller zink, riboflavin och mangan samt en mindre mängd kalcium, kalium och järn. Dessutom innehåller den många antioxidanter. Ju mörkare lönnsirapen desto mer nyttigheter är i den.

Bör inte förväxlas med andra sorters sirap som bara är rent socker.

Att den innehåller mer näringsämnen är definitivt ett plus och den innehåller mindre socker än vanligt vitt socker. Men bör ändå intas med måtta!

Yaconsirap

Fruktos 35% | (Finns inget GI värde ställt då detta är en dyr process att få gjort)

Det som gör Yaconsirapen så populär är dess rätt så oprocessade kvalitet och att den innehåller stor mängd av den viktiga prebiotikan FOS som är mat för goda tarmbakterier. Det gör den oerhört unik och intressant. Detta betyder givetvis inte att man kan äta den i mängder. (Den är ju dessutom lite saftig till priset). Men dess relativt låga halt av fruktos gör den till ett värdigt komplement till de andra naturliga sötningarna du kanske vill "för-söta" livet med då och då! 

Agave

Fruktos 90% | GI 11

Agave har väldigt lågt GI därför den knappt innehåller Glukos. Men den innehåller hela 90% Fruktos vilket gör den oerhört skadlig.

Man kan tro att detta är en naturlig produkt som kommer ifrån Agave plantan. Men Agave sirap är en hårt processad produkt som knappt har något näringsvärde i slutprodukten kvar.
På grund av den allt för höga mängden fruktos som kan vara ända upp till 97% belastar den och skadar den kroppen oerhört mycket.
Tyvärr har alldeles för många blivit lurade att tro att Agave sirap skulle vara något hälsosamt. Gör dig en tjänst och släng ut burken.

Stevia

Fruktos 0% | GI 25

Den bästa stevian är så oprocessad (grön pulvriserad) som möjligt så som sydamerikanerna har ätit den i alla år. Passande för de som vill söta något när de går på en anti-candida diet. Men tyvärr är det som säljs i Sverige idag bara ämnen som steviolglykosider som utvunnits från stevia. Det finns inte tillräckligt med studier på dessa men en del som gör en del oroade. Det man hittills vet är att den är säker när den är i sin naturliga form (allt med måtta förståss). 

Stevia är även bra substitut för de med diabetes, insulinproblem och candidaöverväxt. 

Stevia kan ha en liten eftersmak som inte uppskattas av alla. Därför kan det vara bra att blanda ut den med annan sötning också. En annan sak som är negativt med den naturliga formen av Stevia är att det inte alls är lika lätt att baka med den som det är med andra "naturliga" sötningsmedel som kokossocker till exempel. 

Rårissirap

Fruktos 0% | GI 25

Det fantastiska med rårissirap är att den är helt fruktosfri och även har ett lågt GI. Det betyder alltså att dess påverkan på levern och på vårt blodsocker är mycket liten. Då den är mindre söt än andra naturliga sötningsmedel kan den hjälpa oss i att försöka minska på sötma behovet - det där ständiga behovet av att allt ska smaka så sött vilket vi blivit sakta men medvetet manipulerade till (skulle jag vilja vara fräck att påstå) att ha ett behov av. För söt mat stimulerar ett behov inom oss efter mer söt mat (detta får bli något vi får ta upp i ett kommande inlägg..)

Dock innehåller Rårissirap kolhydrater (vilket inte är så konstigt då den kommer från ris). Detta kan göra den mindre passande för de med en strikt kolhydratsnål diet. Dessutom är den inte lämplig för de som går på candida-diet.

dates

Dadlar eller dadelsocker:

Fruktos 30% | GI 44-55 (torkade innehåller mer)

Men Dadlar det är ju ändå naturligt! Kom inte och säg att dadlar är ohälsosamt!
Det är rätt. Dadlar framställs ofta som något hälsosamt alternativ och särskild inom raw food världen.
Personligen är jag en av dem som älskar att göra rawfood tårtor och s.k. ”bliss-balls” gjorda på dadlar. Det är ju så oerhört gott. Och hälsosamt! Eller?

Man måste komma ihåg att dadlar innehåller hela 30% fruktos och eftersom de oftast är torkade är det lättare att få i sig för mycket socker utan att man anar det.

Dadlar innehåller visserligen antioxidanter, mineraler och fibrer i dadlar vilket visserligen gör den till ett bättre alternativ än dess processade rivaler. Men fruktosen är hög i förhållande till fiberinnehållet och kan skada vår lever om vi äter för mycket av den.

Dadlar bör alltså ses som en sorts ”treat” något man unnar sig ibland. Den bör inte ses som något man kan äta allt för stora mängder av bara för att den är naturlig.

Så vilken sötning ska man välja?

Allt sött vare sig form bör intas med aktsamhet. Så som det gjorde förr i tiden i mormors mormors barndomshem (för 100 år sedan åt en person ca 1 kg socker på ett år! Jämför detta med att vi nu i snitt äter 40 kg socker per person/år. Då är inte stärkelsesirap (glukossirap m. fl.), som finns i de flesta processade varor i  butiken, inräknat  vilket gör att det kan gå upp mot 60-80 kg per person/år). På den tiden kanske de inte tänkte på socker som en fara eller att det var dåligt - inte lika mycket som de talas om nu för tiden. Men de behövde inte oroa sig om de enbart fick i sig 2,7 g per dag i snitt vilket vilket är låångt under den dagliga rekommenderade intaget enligt nyare forskningsrön. De satt inte och räknade ut hur många tsk socker de ätit per dag, de åt det med aktsamhet för socker var en lyxvara. Tyvärr har socker och nu även mängder av sötningsmedel gått över från att vara lyxvara och en treat lite då och då till att vara allemans svenssons vardags mat och det finns i allt! 

Nu anses de naturliga sötningarna som kokossocker, lönnsirap och agave som lyxvaror som man vill eftersträva och har man ekonomi till det så används det flitigt. 

Visst kan det vara så att flera av de naturliga sötningsmedlen har en del fördelar i jämförelse med socker. Men tyvärr lurar man sig själv när man intalar sig att det är hälsosamt och alltså kan äta mycket mer än om det hade varit av en ohälsosam form. För mycket är aldrig bra vare sig det är lönnsirap eller dadlar eller vanligt vitt socker.

Så lura inte dig själv. Njut av sötsaker, ja unna dig - men inte i tid och otid.*

Så här gör vi

Naturlig sötning som vi använder är bl.a. Rå Honung, Lönnsirap och Yaconsirap

Skulle vi göra en lista med de sötningssätten vi tycker bäst om skulle vi vilja kanske rada upp det så här:**

 1. Stevia - den gröna pulvriserade sorten. Vi har den högst upp *** för att den inte påverkar levern negativt och inte har allt för kända negativa effekter. Dessutom påverkar den inte candidasvamp att växa till sig. Detta är för många som besöker oss ett stort problem. Dock är den svår att baka med och används inte lika ofta ändå hemma utan vi använder mest #3.
 2. Xylitol**** - för att vara en sockeralkohol verkar den ha väldigt få negativa effekter. Dessutom påverkar den inte heller levern negativt och göder inte heller en candidasvamp. Den är någorlunda enkel att baka med och vi blir ofta nöjda med resultatet.
 3. Rårissirap (glutenfri) - detta är lite svårare att komma över men vi har börjat använda denna oftare och oftare på grund av att den inte innehåller fruktos och därför inte belastar levern lika mycket.
  Vi brukar dela mängden sötning i ett recept mellan rårisirap och någon annan sötning som vi till exempel gjort i våra supergoda Blondies med tahini och chokladpluppar. I och med att den inte smakar något särskilt tycker vi den passar bäst i bakning.
 4. Rå Honung - Egentligen vill jag ha Honung längst upp på listan. För det är verkligen ett oerhört säkert livsmedel som har många positiva effekter på vår hälsa - om vi äter den med måtta.
  Vi försöker att köpa Rå honung av bra kvalitet från lokala biodlare och sedan njuter vi av den när vi använder den - njutningen och att verkligen smaka på den hjälper oss att inte få i oss för mycket.
 5. Äkta Lönnsirap - Lyxvara. Vi älskar Lönnsirap. Men försöker att bara unna oss den vid särskilda tillfällen. Men den hamnar ändå med på listan på grund av att den innehåller mycket näring och är ett rätt så oprocessat livsmedel som kroppen kan känna igen och hantera. 
 6. Yaconsirap - Detta är också en lyxvara hemms hos oss, men då den innehåller FOS och inte lika mycket Fruktos som Lönnsirap tycker vi om att ibland byta ut Lönnsirapen på pannkakorna mot Yaconsirapen - likaså brukar vi minska på antalet dadlar i rawfoodkakor genom att tillsätta lite Yaconsirap. 

Den här listan betyder inte att vi inte använder de andra sötningsmedlen. Vi använder dadlar och kokossocker men försöker att inte överdriva mängden. Vi använder vanligt vitt socker också - till vår kombucha och till sockerpeeling.Vi använder dock inte Agave! 

Skulle vi stå inför ett val att antingen äta/dricka en produkt som är sötad med aspartam (eller liknande) eller med en produkt som är sötad med vanligt vitt socker. Skulle vi välja vitt socker. Hur skulle du göra? Är nyfiken på att höra vad du har att säga om sötningsmedel och de naturliga sötningsmedlen som finns. Vad har du för erfarenhet och vilken är din favorit? 

Läs gärna del 1 i denna serie: Den verkliga faran med socker!

All Kärlek
Amanda M

 

*Har du insulinresistens eller kanske candida-överväxt ber vi dig besöka en proffesionell näringsterapeut för att få hjälp. Du kan under en kortare eller längre period behöva utesluta de mesta av det söta tills kroppen återfått sin normala balans igen.

**Vi reserverar oss för att vår rekommendation kan komma att ändra sig då vi kommer lära oss mer och mer. Vi har själva rekommenderat kokossocker tidigare till exempel men har nu börjat tona ner det något. 

*** Det finns en annan växt som kallas för munkfrukt som ska visst vara mycket bra och ofta jämförs tillsammans med stevia. Men vi har personligen aldrig smakat eller använt denna och vågar därför inte uttrycka oss något om denna.

**** Vi nämnde lite om Erytritol i den här artikeln. Det verkar vara en hett debatterad fråga kring dess bra-ighet. Personligen har jag använt den en gång och tyckte det fungerade bra. Men bestämt mig för att avvakta till lite mer forskning eller forskningsförklarande artiklar finns kring detta. Lovar att återkomma med mer. Det finns studier gjorda som visar att Erytritol till viss del skulle vara bättre för oss än Xylitol så det är definitvt värt att kolla närmre på i ett annat blogginlägg.

# Tittar man enbart på GI siffrorna ser man det uppenbara med glukosens effekt men alla de tråkiga bieffekterna med fruktos förblir dolda. Därför kan man inte kolla på GI enbart!

 För den vetgirige:

Mer om Naturliga sötningsmedel

Mer om Stevia på Medical News Today

I Quit Sugar drottning Sarah Wilson intressanta tankar kring sötningsmedel

Om olika naturliga sötningsmedel

En intressant eventuell bi-effekt om Stevia som jag inte hade en aning om innan

Om att kokossocker kanske inte är så hälsosamt som vi fått höra

Intressant om Rårissirap

Lite mer om rårissirap

Om Yaconsirap

Studie gjord på FOS i Yaconsirap

Dr. Mercola om Erytritol

Dr. Mercola om olika sötnings substitioner

Dr. Axe om Rå Honungens fantastiska egenskaper

Om Munkfrukten som jag nämnde här ovan i en fotnot men inte gick in på i artikeln

Om GI

En uppradning av GI i olika sötningar

 

17 kg godis (nästan allt godis numera innehåller enbart stärkelsesirap) per person och år äter svenskarna. Vi innehar världsrekord i godisätande – inget att vara stolt över! Dessutom äter vi dubbelt så mycket godis som resten av EU befolkningen gör!. Utöver det dricker vi 88 liter läsk per person och år. Allt som allt får vi i oss 40 kg rent socker per person per år men ska man räkna in stärkelsesirapen och andra sötningsmedel hamnar vi på minst det dubbla. Vet du hur mycket bär vi äter per person och år? 2 kg!

Att socker är farligt, att vi måste minska på sockret - har vi hört oerhört många gånger. Men varför? Vad är det med sockret som gör det så farligt? Vad är det socker är farligt för? Har inte socker funnits i flera hundratals år och borde därför vara säkert? Vi ska nu i några deler gräva lite djupare på det här med socker (så där passande nära inpå "sockerhögtiderna"). Vi lovar även försöka dela med oss av bättre "socker-fria" recept för att ändå tillgodose den där lilla sötsuget som de flesta av oss har. 

I den här första artikeln ska vi se över skillnaden mellan fruktos och glukos och vilken som egentligen är den farliga utav dem. 

Fruktos

Fruktosen lurar vår metabolism, stör den normala aptitkontrollen, man blir inte mätt och vill bara ha mer och mer!

Problemet med fruktos är att förvandlingen av fruktos helt sker med hjälp av levern och den omvandlar den direkt till fettsyror som sedan blir kroppsfett.

Fruktos omvandlas direkt till farliga fetter!

Det är fruktos som bär skulden till mycket av den övervikt och fetma som finns idag.

Fruktos höjer halten av urinsyra och ger en kronisk, låggradig inflammation som ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, hjärtattack, cancer, artrit och förtidigt åldrande.

Hög konsumtion av fruktos leder även till viktökning, putmage, ökad LDL (skadliga kolesterolet), minskad HDL (skyddande kolesterolet), höjda blodfetter, höjt blodsocker och högt blodtryck.

Visste du att vi äter 400-800% mer fruktos nu än vi gjorde för 100 år sedan?

Fruktos bör inte ätas mer än 25 g per dag enligt livsmedelsverkets rekommendationer. Men enbart läskkonsumtionen i Sverige idag utgör 24 g.

Frukt

Man kan inte skriva en artikel om fruktos utan att skriva om frukt då man helt naturligt tänker på frukt när man hör ordet. 

Ja, frukt innehåller fruktos! Nej, frukt är inte skadligt för hälsan – i lagom mängder. Att dessa lagom mängder är olika från individ till individ kan vara bra att komma ihåg!

Men kroppen kan inte känna skillnad på fruktosen från en Coca-Cola eller fruktosen från ett äpple.

Så själva fruktosen är lika skadlig och kroppen hanterar fruktosen likadant varifrån den än kommer.

Skillnaden är att när fruktos konsumeras som en hel frukt – alltså med vatten, fibrer, antioxidanter och näringsämnen kan kroppen bättre tolerera fruktosen bättre. Fibrerna hjälper sockret att tas upp långsammare av kroppen. Så ju mer fibrer i en frukt och mindre fruktos desto mer kan man äta av den utan att det blir allt för jobbigt för kroppen och det omvända blir då tuffare för kroppen. 

Problemet blir när vi äter för mycket frukt, speciellt av de sötare - många frukter tyvärr är mycket sötare idag på grund av den kultivering som gjorts av dem - vilket skapar stor belastning för vår lever.

Som du fick reda på i inledningen äter vi 2 kg bär per person och år. Vilket är rätt tragiskt då bär innehåller minst fruktos och mest fiber i förhållande. Mer bär åt folket!

49 berry blogg

Mängden fruktos och fibrer i olika frukter per 100g:

Hallon: 3,8 g Fruktos, 7 g Fibrer
Björnbär: 4 g Fruktos, 5 g Fibrer
Blåbär: 5,5 g Fruktos, 5,5 g Fibrer
Apelsin: 2 g Fruktos, 2,5 g Fibrer 
Jordgubb: 5 g Fruktos, 2, g Fibrer
Mango: 3 g Frukos, 1,5 g Fibrer
Äpple: 7 g Fruktos, 2,5 g Fibrer 
Körsbär: 4,8 g Fruktos, 7,8 g Fibrer
Banan: 6,2 Fruktos, 2,5 g Fibrer
Vindruvor: 9 g Fruktos, 1 g Fibrer.

Den här listan är inte till för att skrämma dig eller få dig att tänka att frukt är skadligt på något sätt. Vi vill i stället motivera dig till att äta mer av de frukter som har lägre andel fruktos och högre andel fibrer i förhållande till varandra och vara mer sparsam med de frukter som har hög andel fruktos och låg andel fibrer (som vindruvor t.ex.). Spara dessa sistnämnda till tillfällen när du verkligen vill unna dig något, eller till festligheter. För det är som sagt lätt hänt att vi kommer upp i för höga fruktoshalter och på så sätt belastar levern för mycket. Men det är först och främst INTE frukten utan ALLT det andra tillsatta sockret (vilket vi ska se närmre på i nästa artikel). 

Dock finns det något som har med frukt att göra, och det inte är nyttigt. Nämligen:

Fruktjuice

Fruktjuice är fruktsocker utan några fibrer och väldigt få andra nyttigheter. Och det är lika mycket socker i en äppeljuice som i en coca-cola!

Glukos

Vid mindre mängder bryter levern enbart ner 20% av glukosen (jämfört med 100% av fruktosen). Resten används av kroppen direkt efter konsumtion och nedbrytning i tunntarmen till bränsle för cellerna. Eftersom det fungerar på det här viset kan belastningen av glukos utjämnas till varenda cell i kroppen, till skillnad från fruktos som levern ensam får ta hand om. De 20% av glukosen som levern behöver ta hand om omvandlas till glykogen som lagras och enbart en liten andel blir till kroppsfett (till skillnad från fruktosen där 100% av det levern inte kan hantera eller det kroppen inte behöver går direkt till kroppens fettdepåer!)

Glukos är det som höjer blodsockret.

Allt för stort intag av glukos kan även det orsaka fettlever - Allt med måtta!

Glukos återfinns i stärkelserika grönsaker och vissa rotfrukter som sötpotatis och morötter. Man även köpa dextros för att baka med om man vill ha sötning som inte innehåller någon fruktos. Det som är viktigt att tänka på om man vill använda dextros som sötningsmedel är att det inte känns lika sött som när man är beroende av fruktos – vilket många tyvärr är.

Sackaros

Även kallad för sukros, bordssocker, betsocker, rörsocker eller vanligt vitt socker.

Nu när vi sett de dåliga verkningarna både av fruktos och glukos är det alltså intressant att se hur de fungerar tillsammans som de gör i sackaros, vanligt vitt rör- eller betsocker, som består av 50% fruktos och 50% glukos.

Sackaros är, förutom helt tomma kalorier utan några som helst nödvändiga näringsämnen, mycket farligt då det stimulerar både insulinproduktion och insulinresistens samtidigt!

Glukosen har en direkt inverkan på stimuleringen av insulin.
Fruktos har en direkt verkan på att skapa fettlever och fettlever skapar insulinresistens.

Sacakros har alltså både kortsiktiga OCH långsiktiga faror. 

49 sackaros blogg

Stärkelsesirap

Mycket av det vanliga sockret har i processad ”mat” som godis, läsk, bakverk, såser, dressingar, färdigmat m.m. har bytts ut mot stärkelsesirap. Denna stärkelsesirap kommer under många namn: maltodextrin, modifierad stärkelse, maltitol och stärkelsesirap förstås.
Stärkelsesirap kan ge oss samma leverproblem som en alkoholist får även om man ALDRIG dricker alkohol. Leverns självläkande reperationsprocess fördärvas därför att levercellerna sprängs när vi äter modifierad stärkelse.
Ett skäl till detta är att stärkelsesirapen innehåller hela 55% fruktos och 45% glukos.

Slutsatsen av det hela

Det rekommenderade intaget av socker är 6 tsk för kvinnor. Försök hålla dig till detta - ja det är inte lätt. Men det är viktigt för din hälsa.

Att hålla insulinet på en jämn nivå är själva nyckeln för att ha en balanserad vikt och hormonhälsa.

Ät hellre sådant som innehåller mindre fruktos (men samtidigt bör vi ju inte överdriva konsumtionen av glukos) för vi kan se att typ-2 diabetes och fetma har direkt relevans till det ökade intaget av fruktos. 

Ta hand om din lever minska på fruktosen! 

Läs gärna del 2 i denna serien: Naturliga sötningsmedlen - varken söt eller naturlig

Med kärlek
Amanda M

För den vetgirige:
Finn din Energikod – Sanna Ehdin
Den självläkande människan – Sanna Ehdin
Bra överblick om fruktos 
Fruktos och dess påverkan på kroppen 
Sarah Wilson om Frukt och Fruktjuice 
Olika frukters mängd av fruktos 
Fruktos och Fettlever artikel hos Kostdoktorn 
Fruktos och vår Levern 
Hälsoproblem av fruktoskonsumtion en överblick över senaste data 

Hur många gånger man inte hört att stress är en naturlig reaktion och till viss del stämmer det. Men tyvärr är den typ av stress vi idag utsetts för är sällan av den naturliga sorten och oftast alldeles för hög. Många av de kunder som kommer till vår MåBra klinik har lidit av så hög stress, press eller jobbiga trauman att de blivit helt utmattade eller till och med gått in i väggen. När kroppen utsätts för mycket stress töms kroppen på energi och hälsan försämras. Kroppens möjlighet att klara av krissituationer minimeras och så även den allmänna livskvalitén. Det säger sig självt att ju längre tid man stressar desto värre blir situationen i kroppen.

Vid stress dämpas kroppens parasympatiska nervsystem, det inkluderar försvaret och tymus och lymfkörtlar. Lymfocyter avaktiveras vilket öppnar vägen för virusinfektioner och till och med tumörangrepp. Bland de vanligaste problemen som folk som kommit till oss är utmattade eller trötta binjurar och dålig mage- och tarm. På grund av för hög långvarig stress.

Orsakerna till stress är lika många som det finns stressade människor. 
Men två saker som förvärrar en redan stressad person (och även kan vara en liten del av orsaken) är:

Stimulantia

Vid stress är det ännu viktigare än någonsin att undvika stimulantämnen som aktiverar stressreaktioner i kroppen. Stimulantämnen är beroendeframkallandemedel som kaffe, tobak, socker och energidrycker.
Det kan vara svårt för många som känner sig stressade dras ännu mer till att få en yttre hjälp för att antingen få mer energi som kaffe och energidrycker, eller för att slappna eller för att trösta sig (den där chokladen på kvällen du vet..). Du har hört det förr och det stämmer fortfarande detta ger kroppen bara en tillfällig tillfredställelse. Medan kroppen får kämpa vidare och ännu mer än innan för nu måste den ta hand om följderna av stimulansmedlets framfart på kroppen.

Allergier

Allergier, bl.a. matallergier och intoleranser skapar stor stress i kroppen.

Det kan många gånger vara dolda intoleranser som man kanske inte märker av förrän man fört noggranna anteckningar över allt man ätit och ens symptom hur man mår inte bara samma dag utan flera dagar senare. Men att försöka göra på det viset kan skapa stress bara det. Därför rekommenderar vi matintoleranstest för att enkelt och snabbt få reda på om man har några s.k. dolda matintoleranser.

Det som händer är att kroppen hela tiden måste försöka bekämpa denna inkräktare (livsmedlet som kroppen är intolerant mot) och immunförsvaret går på högvarv.

Naturlig hjälp vid för mycket stress:

48 herbalsadaptogens bz

Rysk rot – Siberian Ginseng, eleutherococcus senticosus, eleuthero

För att öka stresstoleransen är denna ört en riktig hejare. Dessutom aktiverar den immunförsvaret (p.g.a. av att den aktiverar t-lymfocyter). Och återkommande förkylningar är ju en av symptomen på underliggande långvarig stress. Den kan med fördel användas både i förebyggande syfte men också i återhämtningssyfte efter en virusinfektion. På grund av dess uppiggande effekter så används den ofta också vid trötthet.

Gotu Kola *

En annan omtyckt adaptogen är GotuKola som också använts för att hjälpa kroppen att hantera stress. Den har även nervstärkande och lugnande effekter och är alltså en utmärkt ört vid sömnproblem men också vid trötthet. Det är där adaptogeneffekten kommer in d.v.s. den balanserar eller stabiliserar.

Ashwaganda – Withania somnifera, withania, winter cherry, Indian ginseng,

Denna lugnande och rogivande ört är en nyckel ört inom Indisk traditionell ayurveda medicin. Den är bra att använda i förebyggande syfte för att kunna ha ett starkt immunförsvar men även i rehabiliterande syfte för återhämtning efter sjukdomar (vilket ofta kan orsaka stor stress annars). Ett utmattat parasympatiskt nervsystem behöver stöd och där kan en bra adaptogen ört som ashwaganda vara bra, särskilt för oss som känner oss mentalt och fysiskt trötta eller matta.

Schizandra – schisancra chinses, fjärilsranka, chisandra, schisandra, five flavour seed

Stress kan även göra ibland att vi känner vår hjärna inte fungerar som den ska, man känner sig liksom trög i hjärnan och minnet är dåligt.

Schizandra har beskrivits som en adaptogen ört för unga friska människor. Den ger den där lilla extra balanserande kicken man kan behöva för att fortsätta må bra och ha starka nerver och liksom känna sig stabil inombords.

En ört för dig

För att få en ört som just du mår bra av och som skulle kunna vara en pusselbit i din hälsa rekommenderar vi dig att ta din hälsa i dina egna händer och eventuellt även besöka en utbildad örtterapeut en s.k. fytoterapeut hon/han kan hjälpa dig att finna just de örter du behöver. För örter kan verkligen om de används rätt berika livet mer än som smaksättning i maten, drinken och tandkrämen.

           - Läs mer: "Traditionell örtmedicin har en plats i ett modernt samhälle"

Men om örterna ska vara tillräckligt hjälpsamma behöver vi ha en livsstil som också återspeglar ett självläkande liv. Om en sådan livsstil skriver vi ofta om här på bloggen.
Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad med våra kommande artiklar, bli påmind om föregående artiklar samt få första information om alla kampanjer och erbjudanden inklusive de som bara är för de som är nyhetsbrevsprenumerant hos oss.

Med Kärlek
Amanda M

*Bör ej användas vid graviditet och amning

Sida 1 av 24

Instagram

mabranaturligt
mabranaturligt
mabranaturligt
mabranaturligt
mabranaturligt
mabranaturligt

Kontakt

 • Organisationsnr: 556743-0698
 • Odens Tvärgränd 12 • 231 42 Trelleborg
 • Telefon: 0707-540 786
 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 • Vi svarar inom 48 h

Få 15% på din första beställning!

Ta emot vårt nyhetsmejl "MåBra Nytt" och få alltid reda på våra erbjudanden och kampanjer!


Fri frakt över 300

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

Logga in