2018/06/26

Näringsterapeuten om: Så undviker du att behöva ta en semester efter semestern

Skrivet av
Betygsätt den här artikeln
(2 röster)

Många av oss längtar hela året efter sommar och semester. Nu är den här och listan med allt som både ska göras och som vill göras är lång: hälsa på släkten, campa, (åter)upptäcka smultronställen, påta i trädgården. De flesta av oss känner nog att tiden inte räcker till.

Hur ska man göra för att semestra förståndigt och inte behöva ta en semester efter semestern.

 1. Vila och återhämta dig. Hängmattan har uppfunnits av en anledning
 2. Vistas ute i sol och natur. Det är det bästa sättet att förnya sin energi.
 3. Ät bra och näringsrik mat. På sommaren finns det så mycket färska bär och frukter så man kan verkligen frossa i allt gott.

Genom att använda sommaren förnuftigt kan man bygga upp sin energi och då kan du komma tillbaka efter semestern och känna dig utvilad.

Stärka Binjurarna

Känner du att du behöver en extra boost som varken vila, naturen eller frukterna har kunnat ge dig? Då kan det vara så att en boost med binjurestärkandetillskott är något du behöver. En sådan produkt är AdrenoPlus som kan hjälpa dig att få ännu mer energi. 

AdrenoPlus innehåller fyra adaptogena örter. Adaptogen betyder att den går in i det system som kroppen prioriterar. Är man stressad och behöver lugna ner sig kan de anpassa sig till det behovet, och tvärtom, om man istället är trött går de in för att hjälpa dig at bli piggare. AdrenoPlus innehåller en bra blandning av örter som gör att man kan återhämta sig om man är trött eller stressad.

Bland annat innehåller den:

 • Ashwaganda - hjälper dig hantera stress och ger dig mer mental och fysisk energi. Mycket bra hjälp om man har lättare ångest, oro och spänningar i kroppen. Används ofta vid sömnsvårigheter.
 • Schisandra - ökar uthållighet, fysisk trötthet och hjälp vid dåligt minne, trög hjärna, bra vid sömnsvårigheter, piggare upp vid mildare depressioner.
 • Rysk rot - påminner och ashwaganda för den hjälper också mot trötthet och hjälper kroppen att hantera stress bättre bra att ta vid utbrändhet eller om man vill bli piggare.
 • Larkitsrot - bidrar till ett starkt nervsystem och bidrar till en normalfunktion till binjurarna och stimulerar frisättning av kortisol. Även bra för slemhinnor, för det ökar slemmet i slemhinnor, därför har många med magkatarr och magsår fått hjälp.
Adrenoplus fungerar bra ihop med tillskott av B-vitaminer

B-vitaminer är viktigt för nerver och massor med saker som händer i kroppen. B-vitaminer jobbar bäst ihop med varandra så ett B-vitamin-komplex tillskott är att rekommendera. 

En annan produkt som ger ett tillskott av B-vitamin tillsammans med andra lugnande näringsämnen som Magnesium, L-Teanin och C-vitamin är AlphaPlus B-Relax.

 • Magnesium - bidrar till att minska trötthet och hjälper muskler att slappna av. Den ingår i 325 olika enzymreaktioner och har en avgörande roll för att B-vitaminerna ska fungera på rätt sätt. Har en avslappnande effekt, bidrar till god nattsömn, minskar blodtrycket mm. 
 • Teanin - spelar en mycket viktig roll i tillverkning av GABA som är en lugnande signalsubstans. Teanin ökar även dopamin och lyckohormonet serotonin. Teanin som konverterats till GABA är mycket fördelaktigt för dig med ångest, stress och fobi. Teanin hjälper kroppen att lugna ner sig och slappna av och är alltså bra för att öka fokus och koncentration, men också för att hjälpa dig att sova.
 • C-vitamin - används av binjurarna för att tillverka hormoner och hjälper till att öka kroppens möjligheter att handskas med fysisk och psykisk stress.
 • B-vitaminer - alla har sin egna fantastiska roll i att stödja kroppen vid stress. Ifall du är intresserad av de olika B-vitaminernas roll i B-relas finns det en lista i slutet av artikeln.

Många tar med fördel B-Relax på kvällen. Men det är ingen sömntablett så du kan även ta den på dagen. Det rekommenderas att du ta 2-3 /dag.

Hur brukar du göra för att både orka och hinna med allt under semesterdagarna?

26 2

Haka på den gammal-nya trenden att äta ogräs

Att äta säsongsbaserat har vi hört man ska göra. Och att ta vara på alla sommarens ätbara blad och gräs inklusive ogräs är ju om något så säsongsbaserat det kan bli. Det finns mycket ogräs som är ätbart.
Lär dig mer om ogräset i trädgården och använd det i maten i stället för att bli irriterad över att det växer för mycket ogräs. När du är ute och påtar räddar du inte bara dina örter från att kvävas av ogräs utan skördar också ogräs till maten.

Visste du att svinmålla innehåller mycket C vitamin? Den kan jämföras med spenat i smaken och är också en släkting. I Indien är den en vanligt förekommande bladgrönsak.

Nässlor innehåller mycket kisel, bra för både hår, hud och njurar. Av nässlor kan du göra soppa, stuvningar, torka den och dricka te på. Du kan även ha det torkade pulvret i brödbak.

26 dandelion26 nettles

Andra bra och användbara ogräs är maskrosblad, ja, hela maskrosen är ätbar.

Andra bra ogräs är kirskål, harsyra, sommargyllen och våtarv. Av älgört kan du göra ett bra te som är bra för din mage.

Faktiskt de flesta bärväxter kan man ta bladen och torka och göra te på.

Vilka ätbara ogräs har du i din trädgård? Och hur brukar du använda dem?

Ha nu en underbar sommar och återhämta dina krafter. Passa på att hjälpa din kropp med denna fina kombo av bra näringsämnen.

Christina Sjöqvist

För er som ville veta mer om de olika B-vitaminernas roll när de kommer till att lugna ner dig så är här en mycket förkortad lista på alla deras anvädningsområden:

 • B1 - hjälper bl.a. till att skydda kroppen från stress och fungerar även stärkande för nervsystemet.
 • B2 - behövs bl.a. för att reglera sköldkörtelenzymer och är viktigt för tillverkningen av hormoner
 • B3 (niacin) - är helt nödvändig för binjurar, nerver och hjärna och mycket viktig för produktion av viktiga hormoner som kortisol, insulin och tyroxin.
 • B5 (pantotensyra) - behövs för en optimal binjurefunktion och hjälper kroppen att klara av att stå emot de skadliga efterverkningarna av stress.
 • B6 - har många användningsområden; en av dem är att den behövs för upptaget av B12-vitamin och magensium. 
 • B12 - används terapeutiskt för många olika saker som sömnbesvär, stress och humörsvängningar

Källor:

Näringsmedicinska Uppslagsboken av Peter Wilhelmsson

 

Senast ändrad 2018/09/07
Christina Sjöqvist

Närings- och fyto[ört]terapeut och grundare av Må Bra Naturligt och Må Bra Invest. Har under sin långa verksamhetstid inom hälsa både kunnat hjälpa otaligt många att må bättre och samlat på sig mycket kunskap som hon bl.a. delar med sig 1 artikel per månad här i vår blogg.

Instagram

mabranaturligt
mabranaturligt
mabranaturligt
mabranaturligt
mabranaturligt
mabranaturligt

Kontakt

 • Organisationsnr: 556743-0698
 • Odens Tvärgränd 12 • 231 42 Trelleborg
 • Telefon: 0707-540 786
 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 • Vi svarar inom 48 h

Få 15% på din första beställning!

Ta emot vårt nyhetsmejl "MåBra Nytt" och få alltid reda på våra erbjudanden och kampanjer!


Fri frakt över 300

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

Logga in