2018/03/20

Hur du lever enligt din menscykel

Skrivet av
Betygsätt den här artikeln
(2 röster)

Vad är det som gör att vi kvinnor ena veckan har så mycket energi kan umgås och ha bjudningar var och varannan kväll för att lite senare inte ens vilja ta oss utanför ytterdörren? Vad är det som gör att vi ena stunden har mycket energi och gärna provar nya träningsmetoder, medan vi en annan knappt kan ta oss ur sängen eller soffan? Eller vad är det som gör att vi ena kvällen vill vara nära vår partner medan vi önskar vara helt ensamma annan kväll. 

Svaret ligger i vår menscykel. En cykel som vi de senaste decennierna till stor del tappat förståelsen för. Okunskapen om oss själva och hur våra kroppar fungerar blir tyvärr större.

Att se vår menscykel med dessa olika faser som säsonger på ett år kan hjälpa oss att förstå de förändringar vi fertila kvinnor går igenom under en månad (28 dagars cykel är det som anses vara normalt). Genom att sedan äta och leva efter dessa förändringar kan vi må mycket bättre.

Mensen, från dag 1.

Är som kroppens vinter, en tid vi behöver ta det lugnare.

Under denna period har våra två hjärndelar mycket kommunikation med varandra. Det är ofta därför vi ofta är mer analytiska under denna period.

Ta det lugnt med träningen, stretchning, promenader och lugn pilates. Men viktigast är att vila mycket!

Historiskt sätt var mensen en tid då kvinnorna fick koppla av från sitt hårda jordbruksarbete, berättade en vän för mig. *

Alla våra hormoner är som lägst under denna tid. Så för att stabilisera detta behöver vi äta mycket proteiner och fetter (tänk dig en GI eller åt LCHF hållet), vi mår bäst av att äta värmande mustiga grytor och näringsrika soppor, som man ofta vill ha under vintern.

Vi behöver föra tillbaka både mycket vätska (med t.ex. vattenrika frukter och grönsaker) till kroppen men också mycket mineraler då kroppen gör sig av med detta via mensen, särskilt järn och zink. Dessa mineraler kan du få i dig från bl.a. i sjögräs och miso.

Follikel fasen, veckan efter mensen

Som våren, energin börjar sakta komma tillbaka

Alla hormoner är som lägst i början men börjar sakta men säkert öka i kroppen under denna period. Vi den här tiden börjar vi få mera energi och vår kreativitet är vanligen som högst och vi är oftast ivriga på att göra nya saker.

Vid den här tiden är det viktigt att äta mycket pre- och probiotika, till viss del via fermenterad mat (tänk surkål, kimchi och yoghurt). Vår kropp behöver mycket grönsaker och inte lika mycket proteiner. Groddade bönor och fröer mår vi bra av, ja allt vegetabiliskt som är näringstätt.

Ägglossningsfasen, 14 dagar innan mensen.

Är som sommaren. Vi känner oss glada, lättsamma, pratsamma och stort behov av att umgås.

I den här fasen är testosteronet som högst och vi mår bra av intensiv träning.

Det här är även tiden för att äta rawfood, mycket grönsaker och frukter, vi behöver nämligen mycket antioxidanter och fibrer för att hjälpa till att föra ut för mycket östrogen och för att våra äggstockar ska må bra i denna period. Detta är även veckan för att dricka grönsaksjuicer och äta kål, broccoli och blomkål i mängder.

Luteala fasen är oftast den längsta fasen och inträffar innan mensen.

Är kroppens motsvarighet till hösten.

Vi har mer energi i början men undan för undan har vi större behov av att dra oss undan och att ta det lugnt. Ofta känner vi för att organisera och fullborda projekt, liksom som om vi förbereder oss för vintern (mensen).

Ta det lugnare med träningen och lyssna på kroppen. Promenader och pilates, eller långsam styrketräning är vad vi mår bättre av denna period.

Om vi har för lite progesteron i denna fas börjar humöret skifta och vi kan få PMS (om vi har för mycket östrogen i förhållande till progesteron). Vi har även ett enormt behov av B-vitamin i denna del och behöver det både via maten men många behöver även detta via kosttillskott. B-vitamin hjälper dig att producera lugnande signalsubstansen serotonin och minska sötsuget, såhar du sötsug under denna period indikerar det brist på B-vitamin. (PMS kan kan alltså motverkas genom att ta progesteronkräm, kosttillskott som B-vitamin, även vissa örter och genom synkronisera din menscykel genom att följa denna metod).

Gröna grönsaker som tillför mycket magnesium och kalcium är även viktigt.

Säd som bovete och quinoa är också något vår kropp vill ha, samt rotfrukter som potatis, morötter, sötpotatis m.m. (Tänk höstmat ?) Rotfrukterna, särskilt dem rika på Vitamin A, som morot och sötpotatis är mycket viktiga denna period för att hjälpa vår lever, så att levern mer effektivt kan rensa ut överskottsöstrogen.

Visst är det intressant?

Och när jag fick reda på detta så var det som en AHA-upplevelse. Vi är inte knäppa om vi ibland känner oss nästintill schizofrena från ena veckan till den andra. Det är helt enkelt våra hormoner som bestämmer över oss.

Genom att ta hand om sig själv och sina hormoner och tillåta sig själv till att ha de här olika säsongerna får vi mer harmoni och tillfredställelse.

Men...

Kom ihåg att det är inte normalt med PMS, en utebliven mens eller smärtor! Kämpar du med detta finns det bra hjälp att få. Jag personligen fick hjälp hos Christina, vår näringsterapeut och det kan du med få. Boka en telefonkonsultation med henne redan idag!

 

All kärlek
Amanda M

 

*Jag har ingen källa på detta.

 

Läs mer:

http://www.dailymail.co.uk/femail/article-4831300/How-live-life-according-cycle-ovulation.html

 http://angea.com.au/what-foods-to-eat-during-your-menstrual-cycle/

http://www.theglowingfridge.com/balancing-hormones-part-one-pill-tracking-cycle/

http://www.theglowingfridge.com/balancing-hormones-part-three-supplements/

https://www.amazon.com/WomanCode-Perfect-Amplify-Fertility-Supercharge-ebook/

 

 

 

 

 

 

Senast ändrad 2018/05/11
Amanda Majava

Inspireras av hur otroligt roligt och enkelt det är att leva hälsosamt och sunt. Var med och diskutera och delge era åsikter.

Trevlig läsning och god hälsa till er alla!

Instagram

mabranaturligt
mabranaturligt
mabranaturligt
mabranaturligt
mabranaturligt
mabranaturligt

Kontakt

  • Organisationsnr: 556743-0698
  • Odens Tvärgränd 12 • 231 42 Trelleborg
  • Telefon: 0707-540 786
  • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
  • Vi svarar inom 48 h

Få 15% på din första beställning!

Ta emot vårt nyhetsmejl "MåBra Nytt" och få alltid reda på våra erbjudanden och kampanjer!


Fri frakt över 300

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

Logga in