Fri frakt över 300 kr Snabba leveranser Trygg betalning Kunnig personal

  2018/05/29

  9 steg till en säker och snygg sommarbränna utan solskyddsmedel (Del 3:3)

  Skrivet av
  Betygsätt den här artikeln
  (2 röster)
  1. Ät en näringsrik/färgrik/antioxidantrik kost som är baserad på vad Skandinavien kan producera under sommarhalvåret. 

  2. Sola 30 min (mindre om du är känsligare, mer om du är mörkhyad) om dagen – MITT PÅ DAGEN! Kom ihåg: Ofta men mindre är bättre än sällan och längre.

  3. Sök dig till skuggan resten av dagen och klä dig i sköna bomullskläder, eventuellt med hatt / paraply.1

  4. Drick rikligt med vatten.

  5. Ta tillskott av antioxidanter och särskilt C-vitamin. Vet du med dig att du inte får de solminuterna du behöver mitt på dagen - fundera på att ta tillskott av D-vitamin. Ja, även på sommaren. Detta gäller även om du fortsätter att insistera på att använda solskyddskräm.

  6. Undvik inflammatorisk mat som transfetter, processad mat, vetemjöl och andra sädesslag innehållande gluten, socker och för många, även mjölkprodukter. 

  7. Smörj in dig med näringsrika, antioxidantrika oljor som kokosolja, morotsolja, hallonfröolja och avokadoolja. Dessa kan förebygga inflammation (därmed inte sagt att dessa skyddar tillräckligt mot skadligt UV-strålning, utan enbart som ett förebyggande anti-inflammatoriskt skydd). Aloe Vera och Vinäger är naturliga huskurer som många länge använt sig av för att dämpa inflammationen/solskadan om man råkar bränna sig.

  8. Behöver du vistas ute en hel dag i direkt solljus kan du överväga att investera i att köpa ett av de ”säkrare” solskydden eller göra ett eget av zinkoxid (se underrubriken "Finns det något solskyddmedel som är säkert att använda?" nedan).
   För att skydda dina barn på bästa sätt klär du dem i solskyddande kläder och låter dem vara ute i solen bara mycket korta perioder. Dessa försiktighetsåtgärder tillsammans med antioxidantrik mat är våra barn värda!

  9. För att få den snygga figuren till den gyllenbruna nyansen finns ingen annan genväg än att träna.

  479133875

  Finns ingen genväg till den snygga figuren till sommarbrännan utan träning.

  Var inte rädd för solen!

  Solen gör dig frisk. Solen är nödvändig för allt liv. Det är solen som gör att växter växer och mår bra.

  Men kom ihåg att precis som olika växter behöver olika mycket sol har även vi människor olika mycket behov av sol. Vår smärtgräns är helt enkelt olika.
  Generellt sett behöver ljusa och rödhåriga mindre solljus och mörkare behöver längre tid i solen. Det viktigaste är att vi försöker undvika att bränna oss. 

  Så ut och njut av solen när du har möjlighet, på lunchrasten under jobbdagarna, eller i solstolen efter gräsklippningen på helgen eller på stranden en stund med picknickkorgen. 

  De så kallade experterna som påstår att man borde undvika solljuset så mycket man kan och applicera solskyddskräm för att skydda sig de få tillfällena man vistas utomhus uppmuntrar dig i själva verket att öka risken för hudcancer.
  Finns det pengar att tjäna på att folk blir sjuka?

  Skälet till att man drabbas av malignt melanom är enligt många forskare solklart: Brist på sol och dess bidragande effekt på vår D-vitamintillverkning1, i kombination av oförnuftigt solskyddsanvändande, både på grund av dess kemikalier men också på grund av att man ligger längre i solen än man borde.2-3

  Sola gärna, men med måtta. Solen är ett av de bästa sätten att bevara en god hälsa. Det sänker kolesterolet, reglerar blodtrycket och balanserar blodsocker, ökar uthålligheten, förbättrar våra hormoner och vårt immunsystem men framförallt så hjälper solen till att motverka inte bara hudcancer utan många fler former av cancer. 

  ⏵Läs mer: Därför är solskyddskräm inte lösningen (Del 1:3)

  Finns det något solskyddsmedel som är säkert att använda?

  Många kanske fortfarande är rädda för att vistas ute i solen utan något skydd. Särskilt rädd är man troligen om sina små barn. Och det med all rätta, då studier har visat att barn som bränns av solen får en ökad risk för malignt melanom senare i livet.

  Många rekommenderar Tiantiumdioxid och zinkoxid som ett bättre alternativ som solskydd. (Zinkoxid anses vara den bättre av de två då den skyddar bäst mot de långvågiga UVA strålarna.)
  Det är sant att de är långt bättre för våra kroppar än de andra läskiga ingredienserna som man ofta ser i solskyddskrämer, samtidigt som de faktiskt ger oss ett bra skydd mot solen. 
  Men tyvärr är även dessa båda ämnen förödande för våra hav, dess korallrev och fiskar. Så tänk på att dessa bara bör användas tillfälligtvis. Även om du inte badar i havet, så kommer de spolas ut i havet när du sedan duschar. 4-5

  ⏵Läs mer: Det långt mycket bättre solskyddet (Del 2:3)

  4 Skäl att skippa solskyddskrämen i sommar:

  1. Solskyddskräm ger oss en falsk trygghetskänsla. Man tror man är säkrare än vad man är och pressar sig onödigt länge i solen. Därmed uteblir kroppens viktigaste signal om att den fått för mycket sol – solbrännan.

  2. Solskydd innehåller onödigt många skadliga ämnen. De starka kemikalierna, dofterna och konserveringsämnen anses vara boven till att många fler fall av allergisk dermatitis har uppkommit.6-8 Ämnen som är bra att vara uppmärksam på är:
    - Oxybenzone – tros orsaka en hormonell oreda, bryta ner hudceller i förtid vilket och orsakar att fria radikaler bildas när de bryts ner, som i sin tur kan orsaka hudcancer!9-11
    - Retinyl Palmitate, Retinol (även kallad ibland för A Vitamin) – tros skynda på maligna celler och spridning av hudcancer12
    - Men även andra ämnen som nano zinkoxid, nano titaniumoxid, octinoxate, padiamate O, oxybenzone, ovotocrylene, ensulizole, methyl anthranilate, methoryl sx mfl. har tveksam verkan och inte undersökts i tillbörlig grad om hur säkra de är varken för oss eller för miljön. 12
   - Av mer än 1400 solskyddskrämer som testats av Environmental Working Group är det bara 5% som mötte deras säkerhetsstandard och över 40% av dem är listade som potentiellt bidragande faktor till hudcancer!13

  3. Solskyddsmedel minskar din tillverkning av D-vitamin från solen
   D-vitamin har, som de allra flesta av oss numera vet, en stor betydelse för vår fysiska och mentala hälsa. 
   Men framförallt är D-vitamin ett av de bästa näringsämnena för att motverka cancer, däribland hudcancer.

  4. Solskyddsmedel har en förödande effekt för vår miljö.
   Varje år dumpas 6000 ton kemiskt solskydd i våra vatten världen över. Alltför många korallrev har blivit skadade, eller rentav förstörda av alla naiva solkrämsinsmorda snorklare. 
   Lägg därtill alla plastflaskor som solskyddet kommer paketerat i och inte så sällan dumpas i semesterländer utan väl fungerande sophantering. Därmed inte sagt att plastflaskor är något bra på något ställe på jorden, inte ens i Sverige trots ett fantastiskt återvinningssystem. Det här är då i bästa fall, otaliga flaskor blir kvarglömda på stränder där de så småningom hamnar i haven. Och då har vi inte ens tagit upp själva produktionen av solskyddsmedel som man kan förmoda inte är så miljövänlig den heller. 14-18

  Ha en underbar sommar
  Amanda M

  Lär dig mer om ämnet:

  http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/06/16/sun-can-protect-you-against-skin-cancer.aspx
  http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/03/15/vitamin-d-in-your-skin.aspx
  http://beyondhealth.com/media/wysiwyg/kadro/articles/Sunlight.pdf
  http://draxe.com/sunscreen-does-not-protect-against-cancer/
  http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/01/22/facts-you-need-to-know-about-sunlight-and-skin-cancer.aspx
  http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/04/22/new-study-shows-many-sunscreens-are-accelerating-not-preventing-cancer.aspx
  http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/05/25/vitamin-d-b3-skin-cancer.aspx
  http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/11/29/unnecessary-melanoma-surgeries.aspx
  http://www.svd.se/risken-for-malignt-melanom-okar-med-solskydd
  http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/11/20/deadly-melanoma-not-due-vitamin-d-deficiency.aspx
  https://thetruthaboutcancer.com/melanoma-skin-cancer-prevention/
  http://www.skincancer.org/skin-cancer-information/skin-cancer-facts
  http://wellnessmama.com/55366/sunscreen-is-harmful/
  http://www.raymondfrancisauthor.com/sunblocks/
  http://beyondhealth.com/media/wysiwyg/kadro/articles/Sunlight.pdf
  http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/01/26/scientists-admit-sun-exposure-benefits-outweigh-risks.aspx
  http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/11/20/deadly-melanoma-not-due-vitamin-d-deficiency.aspx

  Källförteckning:

  1. Linos E, Keiser E, Fu T, Colditz G, Chen S, Tang JY. 2011. Hat, shade, long sleeves, or sunscreen? Rethinking US sun protection messages based on their relative effectiveness. Cancer Causes Control 22:1067–1071.
  2. Wolf P, Quehenberger F, Mullegger R, Stranz B, Kerl H. 1998. Phenotypic markers, sunlight-related factors and sunscreen use in patients with cutaneous melanoma: an Austrian case-control study. Melanoma Res 8(4): 370-8.
   Public Health Nutr. 2012 Apr;15(4):711-5. Epub 2011 Oct 24.
  3. Weir A, Westerhoff P, Fabricius L, Hristovski K, von Goetz N. 2012. Titanium dioxide nanoparticles in food and personal care products. 46(4):2242-50. Epub 2012 Feb 8.
  4. http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/miljogifter-sprids-fran-solkramer
  5. Bryden AM, Moseley H, Ibbotson SH, Chowdhury MM, Beck MH, Bourke J, et al. 2006. Photopatch testing of 1155 patients: results of the U.K. multicenter photopatch study group. The British journal of dermatology 155(4): 737-747.
  6. Rodriguez E, Valbuena MC, Rey M, Porras de Quintana L. 2006. Causal agents of photoallergic contact dermatitis diagnosed in the national institute of dermatology of Colombia. Photodermatol Photoimmunol Photomed 22(4): 189-192.
  7. Norval M, Wulf HC. 2009. Does chronic sunscreen use reduce vitamin D production to insufficient levels? Br J Dermatol 161(4): 732-6.
  8. Wang T, Gu X. 2007. In Vitro Percutaneous Permeation of the Repellent DEET and the Sunscreen Oxybenzone across Human Skin. J Pharm Pharm Sci 10(1): 17-25.
  9. http://www.ewg.org/research/cdc-americans-carry-body-burden-toxic-sunscreen-chemical
  10. Cuderman P, Heath E. 2007. Determination of UV filters and antimicrobial agents in environmental water samples. Analytical and bioanalytical chemistry 387(4): 1343-1350. Danovaro R, Bongiorni L, Corinaldesi C, Giovannelli D, Damiani E, Astolfi P, et al. 2008. Sunscreens cause coral bleaching by promoting viral infections. Environmental health perspectives 116(4): 441-447.
  11. https://www.ewg.org/sunscreen/report/the-problem-with-vitamin-a/
  12. https://www.ewg.org/sunscreen/report/the-trouble-with-sunscreen-chemicals/
  13. https://www.ewg.org/sunscreen/report/executive-summary/
  14. http://pressroom.consumerreports.org/pressroom/2016/05/consumer-reports-finds-that-nearly-half-of-sunscreens-tested-did-not-meet-their-spf-claims-.html
  15. Calafat AM, Wong L-Y, Ye X, Reidy JA, Needham LL. 2008. Concentration of the sunscreen agent, benzophenone-3, in residents of the United States: National Health and Nutrition Examination Survey 2003-2004. Environmental health perspectives 116: Available online March 21, 2008.
  16. Kunz PY, Galicia HF, Fent K. 2006. Comparison of in vitro and in vivo estrogenic activity of UV filters in fish. Toxicol Sci 90(2): 349-361.
  17. Balmer ME, Buser HR, Muller MD, Poiger T. 2005. Occurrence of some organic UV filters in wastewater, in surface waters, and in fish from Swiss lakes. Environmental Science & Technology 39(4): 953-962.
  18. http://www.earthshare.org/2009/05/sunscreen-risks.html
  Senast ändrad 2018/06/07
  Amanda Majava

  Inspireras av hur otroligt roligt och enkelt det är att leva hälsosamt och sunt. Var med och diskutera och delge era åsikter.

  Trevlig läsning och god hälsa till er alla!

  Just Nu Erbjudande

  Alkaline Greens

  Alkaline Greens

  Denna vecka -20% rabatt (125 gram)
  199,00 kr

  Read more

  Body Butter jordgubbsfrestelse

  Body Butter jordgubbsfrestelse

  (100 ml)
  69,00 kr

  Read more

  Body Butter Solmogen Aleo & Arganolja

  Body Butter Solmogen Aleo & Arganolja

  (100 ml)
  69,00 kr

  Read more

  D3-vitamin 125 µg

  D3-vitamin 125 µg

  Denna vecka -15% rabatt (90 kapslar)
  186,00 kr

  Read more

  D3-vitamin 2000

  D3-vitamin 2000

  Denna vecka -15% rabatt (360 kapslar)
  271,00 kr

  Read more

  D3-vitamin 50 µg

  D3-vitamin 50 µg

  Denna vecka -15% rabatt (90 kapslar)
  110,00 kr

  Read more

  D3-vitamin 50 µg

  D3-vitamin 50 µg

  Denna vecka -15% rabatt (180 kapslar)
  186,00 kr

  Read more

  Vitality Mix

  Vitality Mix

  Denna vecka -20% rabatt (125 gram)
  239,00 kr

  Read more

  Logga in